7 tips om jouw slaap te verbeteren

Verbeter jouw slaap

Heb je de afgelopen week genoeg geslapen? Weet je nog wanneer je voor het laatst fris en uitgeslapen wakker werd, zonder wekker, zonder dat je meteen aan de koffie wilde? Als het antwoord op één van deze vragen ‘nee’ is, dan ben je niet de enige. Twee derde van alle volwassenen in alle ontwikkelde landen krijgt niet elk etmaal de aanbevolen acht uur slaap per nacht. Dat kan (en moet) anders, vinden wij bij Slaapboulevard Kwakernaat. Bij deze een aantal tips die je makkelijk helpen aan een betere nachtrust – vannacht nog.

Slaapboulevard-Kwakernaat-Verbeter-jouw-slaap

1. Creëer regelmaat

De eerste tip, en meteen ook de belangrijkste uit dit artikel: regelmaat is key. Ga elke dag om dezelfde tijd naar bed en sta elke dag op dezelfde tijd op, ook als je de nacht ervoor wat minder hebt geslapen. Omdat mensen gewoontedieren zijn, vinden we het moeilijk om ons aan te passen aan veranderingen in ons slaappatroon. Ook draait en reageert onze interne klok het beste op regelmaat.

Uitslapen in het weekend compenseert helaas niet het slaaptekort dat je in de loop van de week hebt opgebouwd. Bovendien maakt dat het lastiger om maandag vroeg uit bed te komen. Tip 1: Zet niet alleen een wekker om te ontwaken, maar ook juist ’s avonds om op tijd naar bed te gaan. Tip 2: Als je wakker wordt, zorg dan ook dat je écht aan jouw dag begint. Doe de gordijnen open voor daglicht: dit is goed voor jouw biologische klok en daarmee weer goed voor jouw nachtrust.

Slaapboulevard-Kwakernaat-Verbeter-Jouw-slaap

2. Pak zoveel mogelijk zonlicht

We hebben de winter net achter ons gelaten en zien de zonnestralen alweer achter de wolken vandaan komen. Zoek het licht op door naar buiten te gaan en elk zonnestraaltje op te vangen. Dit helpt jouw lichaam ook met het in standhouden van het natuurlijk dag-nacht ritme.

Dit dag- en nachtritme heet ook wel het circadiaans ritme. ‘Circa’ betekent ongeveer, ‘dies’ betekent dag. Ons vierentwintig-uurs ritme loopt namelijk iets langer dan 24 uur, namelijk 24 uur plus een kwartier. De interne klok in je hersenen communiceert dit dagelijkse circadiaanse ritmesignaal naar alle andere hersengebieden en naar ieder orgaan in je lichaam. Je vierentwintig uurs-tempo helpt je onder andere om te bepalen wanneer je wakker wilt zijn en wanneer je wilt slapen. 

Regelmatige blootstelling aan zonlicht helpt onze te trage circadiaanse klok. Het zonlicht werkt als de vinger en duim aan het knopje van een polshorloge: het ‘draait’ ons klokje ‘terug’ zodat ons etmaal niet ongeveer, maar precies vierentwintig uur duurt.

Slaapboulevard-Kwakernaat-Verbeter-jouw-slaap

3. Zorg voor ontspanning

Ontspan je voor het slapengaan. Stop je dag niet zo vol met activiteiten dat er geen tijd meer is om tot rust te komen. Ga de uren voordat je gaat slapen in relaxmodus: zet de televisie uit, ga offline en neem geen beeldschermen mee de slaapkamer in. Creëer een slaapritueel: lees een boek, luister naar muziek of doe wat ademhalingsoefeningen.

Tip: neem een warm bad of douche. Door de daling van je lichaamstemperatuur nadat je uit de douche bent gestapt, word je slaperig. Daarnaast helpt het warme water je te ontspannen en te onthaasten zodat je beter op de slaap bent voorbereid.

Slaapboulevard-Kwakernaat-verbeter-jouw-slaap

4. Donkere, koele slaapkamer

Verwijder alle ruis uit de slaapkamer: geluid, felle lampen, een oncomfortabel bed. Zorg dat het niet te warm is, je slaapt beter als je slaapkamer aan de frisse kant is. Meer lezen over het ideale slaapklimaat doe je hier. Laat ook je smartphone, televisie of laptop buiten de deur: deze apparaten leiden af en kunnen je van je hoognodige slaap beroven. Een prettig matras en kussen zijn bevorderlijk voor een goede nachtrust. Slapeloze mensen kijken vaak op de klok: draai de wijzer plaat van je af, zodat je niet gaat piekeren over de vraag hoe laat het is of hoeveel uur je nog slechts kan slapen.

Moeite met opstaan? Gooi de gordijnen open en laat de zonnestralen binnen. Is het nog donker wanneer je opstaat? Gebruik ’s ochtends felle lampen.

Slaapboulevard-Kwakernaat-verbeter-jouw-slaap

5. Beweeg regelmatig

Veel mensen werken tegenwoordig dagelijks in een (thuis)kantoor en zitten de hele dag achter een beeldscherm. Zorg dat je voldoende beweging krijgt, minstens een half uur per dag. Dit is heel belangrijk voor jouw slaap. Maak buiten een ommetje (pak je gelijk wat extra vitamine D mee), ga een rondje fietsen. Of als je liever thuisblijft: YouTube staat vol met thuis oefeningen van yoga tot fitness. Let wel op dat je niet te laat op de dag beweegt: niet later dan twee of drie uur voor het slapen gaan.

6. Eet op tijd

Het is belangrijk om niet te snel te gaan slapen nadat je hebt gegeten. Ons spijsverteringssysteem heeft namelijk tijd nodig om alle voedingsstoffen te verwerken. Maar naar bed met een lege maag is ook niet ideaal: honger kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt. Zorg er dus voor dat je op tijd voldoende voeding binnen krijgt alvorens je naar bed gaat. Een lichte snack kan ‘s avonds, eet bijvoorbeeld een gekookt eitje of combineer een appel met wat ongezouten noten (om een stijging in de bloedsuikerspiegel te voorkomen).

Slaapboulevard-Kwakernaat-verbeter-jouw-slaap

7. Mijd cafeïne na de middag

Koffie, cola, bepaalde soorten thee en chocola bevatten het stimulantium cafeïne. De cafeïne in het bloed piekt ongeveer een half uur na orale inname. Het probleem is alleen dat cafeïne langer in je systeem blijft zitten. In de farmacologie wordt de term halfwaardetijd gebruikt om te refereren aan de tijd die het lichaam ervoor nodig heeft om de concentratie van een stof te halveren. Cafeïne heeft een halfwaardetijd van vijf tot zeven uur. Laten we zeggen dat je na het avondeten een kopje koffie drinkt, om half acht ’s avonds. Dit betekent dat om half 1 ’s nachts de helft van de cafeïne nog steeds actief is en circuleert in je hersenweefsel. Met andere woorden: pas rond half 1 ben je halverwege het wegwerken van het kopje koffie dat je na het avondeten hebt gedronken.

Natuurlijk is een kwalitatief bed dat bij jou past ook van groot belang voor jouw nachtrust. Onze adviseurs nemen alle tijd voor jou en kunnen je deskundig adviseren. Jouw wensen en behoeften staan centraal. Ook als je nek- of rugklachten hebt, vind je bij Slaapboulevard Kwakernaat het bed waarop je heerlijk slaapt en fris weer wakker wordt.

In onze showroom met maar liefst 4.000m2 aan slaapexpertise staan ruim 130 slaapkamer opstellingen met een grote verscheidenheid aan A-merk bedden, matrassen, bedbodems, beddengoed en kastsystemen.

Jouw nachtrust onze zorg.

 
Jouw nachtrust, onze zorg Deskundig advies sinds 1960

Welkom bij Slaapboulevard Kwakernaat. In onze 4.000m2 showroom is altijd een slaap-oplossing te vinden die bij jou past.

Onze slaapspecialist Chat met de slaapspecialist

Onze adviseurs, slaapspecialisten bij uitstek, helpen jou graag op weg.

Alle merken onder één dak

Onafhankelijk vergelijken kan bij Slaapboulevard Kwakernaat

  • Auping
  • Avek
  • Avek
  • Avek
  • Avek
  • Hastens
  • Hulsta
  • Beddingconcepts
  • Nolte
  • Cox
  • Heckettlane
  • Polydaun
  • Beddinghouse
  • Silvana
  • Ultima
  • Texeler
  • Jonk
  • De Linde
  • van Os
  • Swissflex
  • Christion Fischbacher
Bekijk alle merken