- Home
- Beddengoed Stappenplan
Beddengoed Stappenplan
Welk beddengoed heb ik nodig?
Je hebt net een nieuw bed en matras gekocht en dan sta je voor de keuze: welk beddengoed moet ik daarbij nemen? In dit artikel lichten we de verschillende opties toe en vertellen we welke materiaalkeuzes er zijn, zodat jij jouw bed helemaal compleet kunt maken.
1. Molton
We beginnen bij het begin. Hetgeen wat direct over je matras heen gaat: de molton. Een molton is eigenlijk de beschermer van je matras en verlengt de levensduur ervan. Maar hoe doet zo’n molton dat dan precies? Ongemerkt verlies je veel vocht ’s nachts en zonder molton trekt dit allemaal in je matras. Je kunt je vast voorstellen dat dit een bron van bacteriën kan veroorzaken, wat weer slecht is voor je gezondheid én je matras. Dankzij het hoge absorberende vermogen neemt de molton dit vocht op en houd je je matras zo droog mogelijk.
Maar welke moet je dan kiezen? Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste maat kiest. Heb je bijvoorbeeld een topmatras? Dan heb je daar ook een speciale topmatras molton voor nodig. Of heb je een elektrisch verstelbare boxspring? Er zijn ook moltons met een split in het midden, zodat je de bedonderdelen afzonderlijk van elkaar kunt bewegen.
2. Hoeslaken
Boven op de molton komt het hoeslaken. Ook je hoeslaken zorgt voor extra bescherming om jouw matras fris te houden. Verder zorgt het voor een stukje extra comfort.
Net als bij de molton, zijn er verschillende soorten hoeslakens. Zo heb je topperhoeslakens, hoeslakens voor elektrisch verstelbare boxsprings en hoeslakens met een extra hoge hoek. Het is dus belangrijk dat je de juiste kiest bij jouw bed en matras.
Omdat je de gehele nacht op je hoeslaken ligt, is het van groot belang dat de stof lekker aanvoelt en bij jou past. Er zijn veel factoren die hierbij meespelen. Transpireer je bijvoorbeeld veel, heb je het snel koud, of juist snel warm, heb je allergieën, etc. Hieronder een aantal populaire stoffen en hun eigenschappen:
Katoen: Natuurlijk, zacht, sterk en ademend.
Jersey: Comfortabel, zacht, warm en stretch.
Flanel: Warm, zacht, natuurlijk en ademend.
Katoen-satijn: Glad, zijdeglans, sterk en ademend.
Percal: Koel, licht, sterk en ademend.
3. Dekbed
Wat is het toch lekker om ’s avonds onder je zachte dekbed te kruipen. Maar welk dekbed kies je? Je moet rekening houden met de maat, het type vulling, de warmteklassen en de tijk. Je raadt het al, er zijn enorm veel opties bij het kiezen van een dekbed.
Laten we beginnen bij de maat. Waarschijnlijk weet je dat er eenpersoons- en tweepersoons dekbedden zijn. Maar binnen deze twee opties heb je ook nog verschillende maten. Het is belangrijk dat je in ieder geval groot genoeg kiest. Een eenpersoons dekbed heeft als gangbare breedte maten 140 en 160 cm. Heb je een tweepersoonsbed van bijvoorbeeld 180 cm breed? Dan is een 260 cm breed dekbed een goede optie als je samen slaapt. Zo ben je niet ineens je dekbed kwijt en voorkom je nachtelijke vechtpartijtjes.
Dan de vulling; Heb je last van allergieën? Bijvoorbeeld huisstofmijtallergie: kies een dekbed dat je gemakkelijk zelf kan wassen zoals bamboe, katoen of synthetisch. Bij lanoline allergie (stofje in wol), kies je een dekbed zonder wol. Houd je van een zwaar wollen dekbed die je omhelst gedurende de nacht, of wil je juist een dekbed dat zo licht is als een veertje met dons als vulling? We hebben een overzichtelijke materiaalgids gemaakt zodat jij een gedegen beslissing kunt maken.
Dekbedden zijn er in verschillende warmteklassen voor alle seizoenen. Vind je het fijn om jaarrond je dekbed te kunnen aanpassen of vind je het zonde dat er een ongebruikt dekbed in de kast ligt? Bekijk ons artikel All year of 4 seizoenen dekbed.
De tijk, oftewel het omhulsel van het dekbed, zorgt dat de vulling mooi op zijn plaats blijft. De meeste tijken zijn gemaakt van katoen, een stevig, onderhoudsvriendelijk materiaal, wat vocht opneemt en weer afdrijft. Ook synthetische stof wordt als tijk stof gebruikt. Dit materiaal is ster, soepel en gemakkelijk te wassen.
5. Kussen
Een goed kussen draagt bij aan een fijne nachtrust en een uitgerust gevoel in de ochtend. Om ervoor te zorgen dat je lichaam goed uitrust terwijl je slaapt, is het vooral belangrijk dat je rug mooi in de natuurlijke slaaphouding ligt, van nek tot stuitje. Naast een goede bedbodem en een goed matras, zorgt ook een passend hoofdkussen ervoor dat je lichaam de rust krijgt dat het verdient.
Hoofdkussens zijn verkrijgbaar in verschillende hoogten en hardheden, zodat deze perfect afgestemd kan worden op jouw slaaphouding, lichaamsbouw en matras. Door het juiste hoofdkussen te kiezen kan je lichamelijke ongemakken zoals rugproblemen, nekklachten en hoofdpijn voorkomen. Het hoofdkussen is een niet te onderschatten sluitstuk voor een goede nachtrust. Ben je een rugslaper, een zijslaper of een buikslaper?
Misschien heb je wel voorkeur voor bepaald materiaal: dons, synthetisch of latex. En vind je het fijn om een kussen lekker op te schudden of heb je liever een vormvast kussen? Ook als je allergieën hebt, voor bijvoorbeeld huisstofmijt of latex, zijn daar hoofdkussens voor. Ontdek alvast onze hoofdkussengids en kom erachter welk kussen perfect bij jou past.
6. Dekbedovertrek
Met een dekbedovertrek zorg je dat jouw bed helemaal past bij jouw smaak. Kies je voor fleurige bloemen of een effen kleur? Voor grafische patronen of een dierenprint? Bekijk onze uitgebreide collectie, daar zit vast iets voor je tussen.
Ook bij een dekbedovertrek heb je weer de keuze uit verschillende materialen. Het meest gebruikte materiaal is katoen. Het grote voordeel van katoen is dat het goed ademt en redelijk slijtvast is. Verder komt katoensatijn ook veel voor, dit is gemaakt van 100% katoen, dus heeft ook alle voordelen daarvan. Door de speciale manier van weven voelt de stof heerlijk zacht en glad aan. Of ga je voor een bamboe dekbedovertrek? Bamboe is van nature antibacterieel en absorbeert tot 70% meer vocht dan katoen, waardoor het langer fris blijft.
7. Kussensloop
Ten eerste kun je kiezen om een molton kussensloop onder de kussensloop te plaatsen. Een molton kussensloop is vochtabsorberend, heeft een goede pasvorm en voelt heerlijk zacht. De molton zorgt voor hygiënische bescherming van het kussen. Daaroverheen komt de kussensloop. Een kussensloop beschermt je kussen tegen vuil en vocht. Zonder deze bescherming komt het vuil en vocht direct in je hoofdkussen terecht, wat de levensduur hiervan verkort. Daarnaast zorgt een kussensloop ook voor een stukje comfort ’s nachts. Door de fijne structuur slaap jij heerlijk zacht.
Ook in kussenslopen zijn weer veel opties. Zo zitten ze vaak bij een dekbedovertrek set, zodat ze mooi bij jouw nieuwe beddengoed passen. Maar je kunt ze ook los kopen.
Kies je bijvoorbeeld voor een satijnen kussensloop? De gladde structuur van satijn zorgt ervoor dat je haar als het ware over het kussen glijdt. Je haar blijft beter in model zitten en wordt minder snel vettig. Ook kun je kiezen voor Percal. Dit is een zachte soepele stof, zonder de glans van satijn. Of ga je voor flanel, dit is heerlijk warm en net iets zachter dan een gewone katoenen kussensloop.
Beddengoed advies bij Slaapboulevard Kwakernaat
Zoveel mensen zoveel slaapwensen. Onze slaapspecialisten helpen je graag in de winkel. Want behalve je goed inlezen, is het ook fijn om je toekomstige beddengoed te voelen. We zorgen dat je in het juiste bed slaapt en onder het juiste materiaal dekbed en textiel ligt. Voor welk merk je ook kiest, we kijken samen met jou naar de optimale samenstelling om tot dé perfecte nachtrust te komen. Neem de tijd en kijk in alle rust bij ons rond in onze showroom met maar liefst 4.000 m² aan slaapexpertise.
Welkom bij Slaapboulevard Kwakernaat. Ontdek 4.000m2 aan slaapexpertise en vind de oplossing die bij jou past. Iedereen een goede nachtrust.
Onafhankelijk vergelijken kan bij Slaapboulevard Kwakernaat
Bekijk alle merken